Logo
Logo Logo

Obserwowanie goryli górskich

Obserwowanie goryli górskich

Wyprawa z doświadczonym przewodnikiem do równikowych lasów deszczowych porastających wzgórza Ugandy, podczas której będziemy mieli okazji obserwować goryle górskie w ich naturalnym środowisku. Goryle górskie to największe małpy człekokształtne z podrodziny Homininae w obrębie rodziny człowiekowatych (Hominidae). Dorosły samiec może ważyć od 150-200 kg. Od goryli nizinnych różnią się dłuższymi i ciemniejszymi włosami. Goryl górski występuje w Afryce Środkowej i Wschodniej. Na terenie Ugandy żyje dwanaście oswojonych grup goryli, a jedną grupę może odwiedzić maksymalnie osiem osób dziennie, co oznacza, że każdego dnia nie więcej niż dziewięćdziesiąt sześć osób może stanąć oko w oko z gorylami górskimi. Fakt, że goryle są oswojone, nie oznacza wcale, że można do nich podejść, pogłaskać je czy nakarmić. Taka grupa jest po prostu przyzwyczajona do obecności ludzi na tyle, że zachowuje się naturalnie, obojętnie, nie jest podenerwowana czy przestraszona i daje się obserwować. Jedna taka rodzina w Ugandzie żyje w Mgahinga, pozostałe jedenaście – w Bwindi. Każdy goryl z oswojonej grupy ma imię, a strażnicy są w stanie je wszystkie rozpoznać. Goryle górskie są z natury ciekawskie i mają dość spokojne usposobienie. Niestety są przez to zagrożone wyginięciem, a ich największym wrogiem jest człowiek. Parki narodowe mają za zadanie ich ochronę i obserwację, a każda wizyta wspiera działania umożliwiające przetrwanie tego gatunku.

Cena: 750 USD

Widok listy:
Liczba ofert spełniających kryteria: