W Agadirze żyje na stałe niecałe 350 tys. osób. Jeśli jednak weźmiemy pod uwagę całą aglomerację Agadiru, a więc także miasta Inazkan i Ajt Mallul, okaże się, że w Agadirze i okolicach żyje 609 tysięcy osób (niektóre źródła mówią o nawet 800 tys. mieszkańców), które mówią głównie po arabsku i berberyjsku. Jednak z uwagi na fakt, że do 1956 roku Maroko było protektoratem Francji, na ulicach Agadiru można też usłyszeć język francuski. Agadir jest największym marokańskim kurortem, który tętni życiem praktycznie przez cały rok. Turyści wybierają Agadir ze względu na przynajmniej 300 słonecznych dni każdego roku i tętniące życiem kluby nocne. Agadir dobrze jest odwiedzić na przełomie wiosny i lata, tzn. w maju lub czerwcu, kiedy temperatury nie osiągają jeszcze maksimum. Odpowiednią porą na lot do Agadiru jest też wczesna jesień, np. październik, jednak pod koniec listopada podróż samolotem do Agadiru dalej jest możliwa. Jeśli chodzi o transfer z lotniska do centrum Agadiru, jest on możliwy głównie za pośrednictwem taksówek, autobusów i wypożyczonych aut. gadir jest miastem portowym. W Agadirze znajdują się dwa porty rybackie, a oprócz nich także główny port handlowy. Najnowszym portem w Agadirze jest port dla okrętów wypoczynkowych, z których część oferuje wycieczki po Oceanie Atlantyckim. Na szczególną uwagę zasługują porty rybackie w Agadirze. Są to najważniejsze ośrodki połowu sardynek na świecie. Poza tym są znakomitą atrakcją turystyczną, zwłaszcza późnym rankiem, kiedy do portów spływa mnóstwo łodzi rybackich i można obserwować pracę rybaków. W Agadirze, jak w każdym innym portowym mieście, znajduje się mnóstwo knajp oferujących ryby i owoce morza. Największe skupisko niewielkich budek, które mają w menu wyłącznie świeże przysmaki złowione w oceanie, znajduje się tuż obok portu rybnego. Warto jednak pilnować cen konkretnych potraw, gdyż obsługa takich lokali często zawyża rachunki. Wśród lokalnych przysmaków Agadiru na szczególną uwagę zasługują: harira tadżin kuskus marokańska herbata Zakupy w Agadirze warto zrobić w Souk el Had dAgadir, czyli na targowisku arabskim, na którym można kupić dosłownie wszystko. Na ogromnej powierzchni mamy do wyboru m.in. lokalne warzywa, owoce, naczynia, dywany i przyprawy. Miejscowe zwyczaje nakazują targowanie się o niemal każdą rzecz, co jest bardzo istotne, gdyż ceny w Agadirze są mocno zawyżone. Jeśli jakiś sprzedawca z Agadiru nie chce specjalnie zejść z ceny, warto poszukać danego produktu gdzie indziej. W Agadirze często się bowiem zdarza, że ta sama rzecz kosztuje na jednym stoisku o kilkadziesiąt dirhamów więcej, niż na innym straganie.